A-sociale media analyse


(Advertentie)

Enkele reacties op Beter Beleggen met producteigenschappen, technische en fundamentele analyse:
- "Veel informatie, legt voor mij de vinger op de zere plek, zet aan tot nadenken..."
- "Ook de denkwijze waarop de portefeuille ingedekt kan worden is mooi..."
- "Het verschil tussen opties en turbo's, en het effect ervan bij gebruik in mijn portefeuille, is mij nu duidelijk..."


 

afbeelding van Edward Loef

De spectaculaire beursgang (afgekort ‘IPO’) van het social media-aandeel Twitter op 7 november jl. heeft heel wat stof doen opwaaien. Het aandeel sloot de eerste handelsdag maar liefst 73% boven de introductieprijs (=$ 26 per aandeel) op $ 44,90. Bij het schrijven van deze column (21 november 2013) wist Twitter na twee weken beursnotering geen hogere slotkoersen er meer uit te persen. In mijn wekelijkse column voor Het Financieele Dagblad op maandag 11 november werd het vermoeden uitgesproken dat het sentiment rond de social media buiten zinnen was geraakt. Een uitbraak van het aandeel Google uit een statistische bandbreedte vormde hiertoe een aanleiding. The Wall Street Journal ging op maandag 11 november in op de ‘Surge of Stock Issues’ in ‘Hot Markets’, zoals de IPO’s waarvan 62% dit jaar betrekking had op verliesgevende ondernemingen (het hoogste percentage sinds de ‘tech-stock bubble’ in de periode 1999 t/m 2000). In termen van kansberekening duurt zo’n uitbundigheid in vraag naar specifieke aandelen/thema’s zelden lang, zo herinneren beleggers zich ongetwijfeld nog de beursgang van het aandeel World Online begin deze eeuw en de afloop.
 

Koersontwikkeling Global X Social Media Index

Het vermoeden op een herhaling van zetten wordt in de afgelopen twee weken ondersteund door de koersontwikkelingen in de Global X Social Media Index. De hieronder afgebeelde koersgrafiek vanaf 2012 geeft maar liefst vijf zichtbare hints op een naderende koude douche. De eerste hint is gebaseerd op klassieke chartreading: het onderling verbinden van toppen en bodems levert dit jaar een stijgend trendkanaal op die op de dag van de beursgang van het aandeel Twitter neerwaarts werd afgebroken. De trendbreuk voorspelt weliswaar niets, maar geeft feitelijk een verandering van richting aan. Deze trendbreuk hoeft niet noodzakelijkerwijs te leiden tot koersdalingen, maar kan ook beperkt blijven tot een zijwaartse adempauze. Die kans lijkt overigens klein, want de opleving die volgde op de trendbreuk sneuvelde op de gebroken steunlijn van het trendkanaal. De stijgende trend wordt in technisch vakjargon ‘Goodbye’ gekust getuige de daling die hierna volgde. Dit fenomeen levert een lagere koerstop op na de piek in oktober. De haast onder de verkopers neemt dus toe. Dit is hint nummer twee.

Hint nummer drie is het koerspatroon vanaf begin september dat de vorm aanneemt van een zogenaamde (H)oofd(S)chouderpatroon. In de You do not have access to view this node is dit patroon het meest betrouwbare trendomkeerpatroon. Verwacht dus in de komende weken een verdere koersdaling.

Global X Social Media Index ETF

Bron: LOEF TA

In de grafiek zien we in de roze relatieve sterkte lijn een daling sinds de top van het hoofdschouderpatroon. Dat wil zeggen dat het thema social media per saldo slechter presteert dan de brede samengestelde S&P 500 index. De interesse in de belofte van social media aandelen neemt dus af. Dit is hint nummer vier. Tot slot is er onderin de koersgrafiek nog de relatieve sterkte index. Deze meet de ratio tussen het gemiddeld aantal hogere slotkoersen ten opzichte van lagere slotkoersen. Het momentum begon al af te nemen nog voordat de top in oktober werd gezet. Kortom, in technische zin wijst alles op een aanstaande terugslag in de beurskoersen van de Global X Social Media index.

U mag deze technische analyse column gerust tweeten en retweeten. Twitteraars die beleggen in social media aandelen zullen u straks wellicht dankbaar zijn om nu voorbereid te zijn op (of voorbereidingen te kunnen treffen tegen) het risico van 15% tot 20% koersverlies.

Auteur heeft op het moment van schrijven geen positie in genoemde effecten.


Edward Loef is directeur van Loef Technische Analyse BV te De Meern, edwardloef.com

Deze column is geen advies.
Lees op hun site zijn disclaimer.


Ook interessant: